Felaktiga artikel i Nynäshamns Posten om hyresförhandlingar

Den artikel som 5 februari 2016 finns i Nynäshamns Posten är lite missvisande och inte den artikel som vår ordförande godkänt under såg ut som nedan.

Hyresgästföreningen Nynäshamn

Hyresförhandlingarna är i full gång. Ett hett ämne är de nyproducerade bostäderna i kvarteret Apotekaren i centrala Nynäshamn och där väntas det bli dyrt att bo.
Nynäshamn. Just nu pågår förhandlingarna om med hur mycket hyrorna för hyresrätterna runt om i kommunen ska höjas. Nynäshamnsbostäder har kommit med ett yrkande till Hyresgästföreningen Nynäshamn där de föreslår en höjning på 16 kr/kvm/år vilket ger en höjning i procent mellan 0,90 och 2,31. På en 3 rok på 77 kvm blir det en höjning på 103 kr/månad

Det är ett ganska högt yrkande i förhållande till andra bostadsbolag runt om i Stockholmsregionen. Snittet ute landet ligger på 0,58 procent, säger Jonas Carlsson, ordförande i Nynäshamns hyresgästförening.

Jonas Carlsson berättar att han hoppas att förhandlingarna ska vara färdiga i slutet av februari men att det inte är säkert hur lång tid det kommer att ta. En faktor som spelar in är hur det blir med de nyproducerade hyresrätterna i kvarteret Apotekaren på Lövlundsvägen i centrala Nynäshamn. Hyrorna för dessa nyproduktioner ska också förhandlas men om det sker före eller efter de ordinarie hyresförhandlingarna är inte bestämt när NP pratar med Jonas Carlsson.

Vad som däremot är klart är att lägenheterna beräknas vara klara för inflyttning i slutet av året. Den så kallade normhyra som bostadsbolaget Nynäshamnsbostäder har yrkat på ligger på 1 660 kronor per kvadratmeter och år. Det är 60 kronor högre än vad de nya lägenheterna i Telegrafen hade som normhyra när de blev klara för inflyttning i slutet av år 2014.

Eftersom det endast skiljer ett drygt år mellan de båda nyproduktionerna är det rimligt att hyrorna i Apotekaren hamnar på ungefär samma nivå, så de borde kunna sänkas, säger Jonas Carlsson.

En normhyra sätts för en så kallad normlägenhet, vilket är en trerumslägenhet på 77 kvadrat. Med hjälp av denna normhyra kan sedan hyrorna för lägenheter med andra storlekar och mått räknas fram utifrån en förutbestämd tabell.

I fallet för lägenheterna i Apotekaren skulle den föreslagna normhyran ge en månadshyra på drygt 6 200 kronor för de ettor som byggs i fastigheten. För treorna skulle månadshyran landa på strax över 10 000 kronor.

Det är de högsta hyrorna i kommunen och jag kan tycka att det är väldigt högt, säger Jonas Carlsson.

Förklaringen till de höga hyrorna finns enligt Jonas Carlsson i att Nynäshamnsbostäder endast har tillåtits bygga fyra våningar på husen i kvarteret Apotekaren. Detta för att fastigheterna ska passa in i kommunen.

Det är synd att de inte får bygga högre för kommunen. En stor del av produktionskostnaderna är sådana kostnader som är desamma oavsett hur högt man bygger, exempelvis att ansluta fastigheten till el- och vattennätet. Ett lägre hus har färre lägenheter att fördela dessa kostnader på. Därför blir det högre hyror ju lägre husen som byggs är.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.