Skrivelse till Kommunstyrelsen i Nynäshamn #nynäshamn #ösmo #sorunda #storavika


Du kan stoppa ändringarna i ägardirektivet för Nynäshamnsbostäder

Hej,

På dagordningen till torsdagens sammanträde i kommunstyrelsen ligger ett förslag om beslut om ändringar i ägardirektiven för AB Nynäshamnsbostäder. En ändring som i praktiken kan innebära att kommunens hela lägenhetsbestånd om 2384 lägenheter kan ombildas till bostadsrätter.

Detta är en dålig idé av flera anledningar. Jag listar några nedan:

  • Nynäshamn har stora planer på att skapa fler arbetstillfällen och satsa på yrkesutbildning. Gymnasieskolan ska dessutom återuppbyggas och expanderas. Samtidigt har kommunen en åldrande befolkning vilket kommer kräva en stärkt äldreomsorg. Men var ska alla nyutbildade arbetare, studenter och personer med samhällsviktiga uppdrag bo? Ett fungerande samhälle bygger på att det finns ett varierat utbud av boendeformer. Att sälja ut hyresrätter bidrar automatiskt till en minskad variation.

  • Redan idag står 19 292 personer i Nynäshamns bostadskö, och kötiden är i snitt 4,2 år. Inga nybyggen planeras. Erfarenheter från Stockholms ombildningar visar att kötiden fördubblades efter utförsäljningarna vilket försvårar för många fler att få ett tryggt hem. Det är enkelt att räkna ut att samma sak kommer ske i Nynäshamn.

  • Inflationen gör att en allt större del av hushållens inkomster går åt till boende och matkostnader. Av de invånare som bor i AB Nynäshamnsbostäder lägenheter kommer inte alla att beviljas lån för att köpa loss sin bostad eller klara det ränteläge vi befinner oss i nu. Är det verkligen rimligt att mitt i den pågående krisen ytterligare försvåra för dessa hushåll?

I en kommun som Nynäshamn där man vill satsa på tillväxt och utveckling behövs varenda hyresrätt. Att sälja ut allmännyttiga lägenheter genom ombildning riskerar att leda till oroande konsekvenser för både dagens och morgondagens invånare i Nynäshamn. Du som ledande politiker i kommunstyrelsen har både ansvar och möjlighet att stoppa ett sådant förslag redan på torsdag genom att inte godkänna ändringarna i ägardirektivet.

Hälsningar

Jonas Carlsson                           
Ordförande                                                           
Hyresgästföreningen Nynäshamn                   

En tanke kring ”Skrivelse till Kommunstyrelsen i Nynäshamn #nynäshamn #ösmo #sorunda #storavika

  1. Pingback: Skrivelse till Kommunstyrelsen i Nynäshamn #nynäshamn #ösmo #sorunda #storavika - LYFT BOSTADSPOLITIKEN.NU! #hgfnynas Hyresgästföreningen Nynäshamn

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.